Nauti auringosta turvallisesti
Auringolle altistuminen kohtuullisissa määrissä on meille terveellistä, sillä UV-säteet aikaansaavat D-vitamiinin tuotannon ihossa. Liiallinen altistuminen UV-säteilylle – joka ilmenee auringon polttamana ihona – on kuitenkin terveysriski. Ihon ennenaikainen vanheneminen ja pahanlaatuiset kasvaimet voivat aiheutua liiallisesta auringossa oleilusta. Lisäksi hajusteiden altistumisesta auringolle johtuvat ihon hyperpigmentaatiot sekä aurinkosuoja- ja muissa ihonhoitotuotteissa käytettävistä säilöntäaineista ja emulgaattoreista aiheutuvat allergiat muodostavat riskin.
Jokaisella meistä on oma luonnollinen ihotyyppimme mukainen suojamekanismi. Joka kerta kun ihomme palaa, se vaurioituu. Auringon aiheuttama ihon palaminen aiheuttaa ihosyöpää, kroonisia valovaurioita ja pigmenttivirheitä. Lasten pigmenttisolut ja valolta suojaavaa ihokerros eivät vielä pysty toimimaan kunnolla ja tämän vuoksi lapsien iho on erittäin herkkä ja vahingoittuva. On meidän vastuullamme suojata lapsiemme iho. Terveellinen ja laadukas auringolta suojautuminen on tässä tapauksessa erittäin tärkeää.
Korkealaatuisten aurinkosuojatuotteiden hoitavat ja tehokkaat vaikutukset
Hyvä aurinkosuojavoide ei pelkästään suojaa ihoa vaan myös hoitaa sitä! Voimakas altistuminen auringolle vähentää ihon talineritystä, mikä aiheuttaa ihon kuivumista. Tämän vuoksi oikein valittujen öljyjen käyttäminen auringonsuojavoiteissa on hyvin tärkeää. Yleisesti kosmetiikassa käytetyt öljyjohdannaiset kuten mineraaliöljyt ”sulkevat” ihon haitaten näin sen luonnollisia toimintoja. Luonnollinen E-vitamiini auttaa suojaamaan ihoa tehokkaasti UV-säteiden vahingoittavilta vaikutuksilta. Hajusteiden lisäämistä aurinkosuojatuotteisiin tulisi välttää, sillä ne voivat johtaa pigmenttivirheisiin ja allergioihin.
Mikä merkitys suojakertoimella on?
Aurinkosuojatuotteen suojakerroin (SPF) kertoo, kuinka paljon kauemmin voit suojakertoimen kanssa oleilla auringossa palamatta, verrattuna suojaamattomaan ihoon. Suojakertoimen vaikutus heikkenee vedessä käyttämämme ajan, hikoilun ja tuotteen tahattoman poistamisen (pyyhkeellä kuivaus, vaatteiden vaihto) mukaan. Tämän vuoksi aurinkosuojatuotetta on lisättävä tarpeeksi usein riittävän suojakertoimen varmistamiseksi. On tärkeää kuitenkin muistaa, että aurinkosuojatuotteen lisäys ei nosta suojakertoimen määrää tai mahdollista pidempää oleilua auringossa.
Mitä ”vedenkestävä” tarkoittaa aurinkosuojatuotteissa?
”Vedenkestävä” tarkoittaa, että 20 minuutin kuluttua ihon kosketuksesta veteen on suojakertoimesta enää 50 % jäljellä. Lisäksi suojakerroin kuluu hikoilusta ja vaatteiden sekä pyyhkeen hankauksesta johtuen. Tämän vuoksi aurinkosuojatuotetta on lisättävä jokaisen vedessä vietetyn hetken jälkeen. Tämä takaa suojakertoimen riittävän tehokkuuden, mikä on erityisen tärkeää herkillä ihoilla, kuten lapsilla ja vauvoilla.
Korkeammat suojakertoimet eivät lisää aurinkosuojaa merkittävästi
Mitä korkeampi luku suojakertoimessa on, sitä pienemmäksi suojakertoimen merkitys muodostuu. Itse asiassa jo suojakerroin 10 vähentää polttavia UV-säteitä 90 %:lla. Suojakerroin 20 eliminoi auringon vaurioita 95 %:lla ja suojakerroin 50 98 %:lla. Suojakertoimien 20 ja 50 välinen suojausero on siis vain 3 %. 10 ja 20 välinen suojakerroin antaa iholle jo erittäin hyvän suojauksen. Viereisessä kaaviossa näkyvät luvut ja käyrä osoittavat, että suojakertoimen pienikin nostaminen vaatii paljon kemiallisia UV-suoja-aineita. Kallis hinta maksettavaksi! Korkeammat suojakertoimet tulisi sen sijaan saada aikaan mineraalipigmenteillä, kuten sinkkioksidilla ja titaanidioksidilla.
Mitkä kemialliset aurinkosuoja-aineet ovat terveysriski ja kuinka tunnistan ne?
Kemialliset aurinkosuoja-aineet varastoivat itseensä iholle tulevaa auringon säteilyä. Näiden aineiden tulisi olla UV – stabiileja eikä missään tapauksessa hormonaalisesti aktiivisia. Vuosia sitten Zürichin Yliopisto todisti, että monet kemiallisista aurinkosuoja-aineista eivät ole UV- stabiileja ja ne aiheuttavat negatiivisia hormonaalisia vaikutuksia. On todistettu, että hormonaalisesti aktiivisia kemikaaleja on löydetty äidinmaidosta, järvikaloista ja vesistöistä. Tieteelliset tutkimukset ovatkin osoittaneet, että tietyt kemialliset UV-suojat ovat kyseenalaisia terveydelle ja ne voivat myös kuormittaa ympäristöämme.
Kuluttajan suojeleminen
Zürichin yliopiston suorittama tutkimus ja useat muut tutkimusalan laitokset ovat paljastaneet, että seuraavat kemialliset UV-suoja-aineet aiheuttavat (ainakin eläimille) hormonaalisia vaikutuksia (kohdun epänormaali suureneminen). Lisäksi on todettu, että joitakin UV-suojia on löydetty mm. äidinmaidosta, kaloista sekä meristä. Näitä kemiallisia UV-suojia ovat muun muassa Benzophenone-3 (BP-3), Homosalate (HMS), 4-Methylbenzylidene-Camphor (4-MBC), Octyl-Methoxy-Cinnamate (OMC), Octyl-Dimethyl-Para-Amino-Benzoic-Acid (OD-PABA).
Tulisiko normaaleissa hoitovoiteissa olla suojakerroin?
Ihotautioppiin perustuen, päivittäin käytetyt ihonhoitotuotteet eivät saisi sisältää kemiallisia aurinkosuoja-aineita. Näin niiden päivittäisiltä ja vuosittaisilta kertymiltä vältyttäisiin eikä D-vitamiinin tuotanto estyisi täysin.
Millaisia aurinkosuoja-aineita asiantuntijat suosittelevat?
Mineraalipohjaiset aurinkosuoja-aineet kuten sinkkioksidi ja titaanidioksidi ovat hienoja mineraalirakeita, jotka jäävät ihon pinnalle. Näin UVA- ja UVB – säteet heijastuvat iholta pois ja iho on tehokkaasti suojattu terveellisellä tavalla. Korkealaatuisissa aurinkosuojatuotteissa tulisi käyttää mineraalipigmenttejä. Tämä on erityisen tärkeää herkillä ihoilla kuten lapsilla ja vauvoilla, jolloin edellytetään erityishuolenpitoa ja vastuutta.
Levitettäessä mineraalipigmenttejä sisältäviä aurinkosuojatuotteita tulisi huomioida, ettei tuotetta annostella liikaa ja että se levittyy tasaisesti. Mikäli näin ei tehdä, imeytymättömästä voiteesta voi jäädä kevyt valkoinen kerros iholle. Dermatologiselta näkökannalta suurempi merkitys ihonhoidollisesti on kuitenkin niiden verrattomat edut verrattaessa niitä kemiallisiin valonsuoja-aineisiin.
Dr. Baumann aurinkosuojatuotteet antavat ihanteellista suojaa auringon haittavaikutuksia vastaan ja Bionomisia laatuvaatimuksia vastaavaa ihonhoitoa!
Voit ladata ”Nauti auringosta” – esitteen tästä!